YIN (Medicine) YOGA

Wat is Yin Yoga

Yin Yoga is een rustige en meditatieve vorm van yoga die al eeuwen oud is. De afgelopen 20 jaar heeft met name Paul Grilley deze vorm weer nieuw leven ingeblazen en laten zien dat deze vorm van yoga naast alle yang vormen een plaats verdient.

Wat doet Yin Yoga?

Yin yoga richt zich op het inwerken op het bindweefsel (“connective tissue”) -doorklik- van de gewrichten. Hierdoor ontstaat ruimte in het lichaam in de ruimste zin van het woord. Niet alleen bindweefsel maar ook het lichaamsveld wordt door Yin Yoga veranderd. De houdingen worden op een passive maar toch intensieve manier beoefend omdat ze lang worden aangehouden (3-8 min). Hiermee worden met name het bindweefsel (ook in de spieren) opgerekt en gestimuleerd. De gewrichten worden zo beweeglijker en actiever en er ontstaat meer opening en ruimte in enkels, heupen, heiligbeen, bekken, de gehele rug, schouders, handen en ellebogen.

Wat is het effect van Yin Yoga

Het effect van Yin yoga houdingen is een flexibeler, energetisch stabieler, beweeglijker en uiteindelijk sterker wordend fysiek-, mentaal-, emotioneel- en energetisch lichaam. Het beweeglijker maken van bindweefsel zegt iets over het bereiken van meer mobiliteit en flexibiliteit in gewrichten en lichaam. Bovendien bevinden de meridianen zich in het bindweefsel, die in contact staan met de chakra’s. Het actiever maken van het bindweefsel heeft een positieve uitwerking op het (subtiele) lichaam en verhoogt daarmee de weerstand en weerbaarheid, alsook een sneller herstel na fysieke of mentale problemen.

Het langer in een houding (asana) verblijven bij Yin Yoga heeft een meditatief en rustgevend effect. Yin Yoga heeft alles te maken met mindfullness: het zijn in het moment, in je lichaam, in de ruimte en in je gevoel.

Wat is bindweefsel?

Wetenschap heeft aangetoond dat informatie in het in het hele lichaam zit en om ons heen (biofield). De informatie wordt doorgegeven door het weefsel in de vorm van onze zenuw- en spierstelsel, de bloedsomloop en het hormonale systeem wat het immuunsysteem voedt. Het netwerk van bindweefsel (“connective tissue”) wordt ook wel omschreven als een digitale intelligente “watersnelweg” van informatie om alle andere biologische systemen te informeren, optimaliseren en herstellen.


Bindweefsel bevindt zich in diverse lagen van het lichaam. Het beschermt en verbindt alles in het lichaam met elkaar en wordt ook wel “connective tissue” of “fascia” genoemd. Bindweefsel is de vorm die nodig is om meridianen te creëren, zodat we op een ander energetisch niveau kunnen functioneren. De wetenschap heeft aangetoond dat bindweefsel voor 90% uit water bestaat. Hoe meer ons lichaam waterhoudend in een gelvorm is, hoe vitaler ons lichaam zal zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bindweefsel 

Contact