Critical alignment (Yoga) Therapie

Critical Alignment Yoga maakt gebruik van yoga als therapeutische vorm om lichamelijke klachten te verhelpen. De therapeutische toepassingen van Critical Alignment zijn ontwikkeld door Gert van Leeuwen en staan uitgebreid beschreven in de boeken Stop RSI en Yoga Critical Aligment.

De methode


Het eerste uitgangspunt van de methode voor chronische klachten is dat stress en een verkeerde houding zorgen voor een te hoge spanning in de spieren van de schouders, bovenrug en nek, of in andere gevallen juist in de lage rug. Deze spierspanning zorgt voor vervormingen van het skelet waardoor zenuwen en bloedvaten beklemd raken en klachten veroorzaken. Verder zorgt een te hoge spierspanning voor stijfheid in de rug waardoor de beweging niet meer vrij kan worden doorgeven. Sommige delen van de wervelkolom raken volledig geblokkeerd waardoor andere gebieden dat tekort aan beweging moeten compenseren. Juist op die compensatie plekken ontstaan klachten en vaak richten behandelingen zich dan ook op die gebieden.

Wat is Critical Alignment Therapie


Critical Alignment Therapie (CAT) richt zich op de oorzaak van het probleem: de vervormingen in het lichaam: zoals bijvoorbeeld scheve schouders of een kromme rug. CAT richt zich, door middel van ontwikkelde oefeningen, op de ontspanning van de stijve spieren zodat het lichaam weer recht kan gaan staan. Dan kunnen de diepe spierlagen (houdingsspieren) in de wervelkolom weer actief worden. Zij zijn uitstekend in staat het lichaamsgewicht zonder spanning te dragen. Hierdoor komen de beklemde gebieden weer vrij zodat er een vrije circulatie ontstaat in de bloeddoorstroming, de ademhaling en de werking van de zenuwen. Het lichaam hoeft dan niet meer te compenseren, waardoor klachtenpatronen verdwijnen.

Een verkeerde houding gaat niet vanzelf over, maar wordt in de loop van de jaren geleidelijk erger en is verantwoordelijk voor allerlei vormen van overbelasting, wat nog niet wil zeggen dat er daardoor ook meteen sprake is van een klacht. De klacht ontstaat meestal in een periode van stress. Stress verlaagt de pijnbeleving en zorgt ervoor dat de klacht zich manifesteert. CAT richt zich ook op het neutraliseren van stress.

Loop jij ook met nek/rug/schouder of wervelkolom gerelateerde klachten rond? Ervaar in een prive sessie wat Critical Alignment Therapie voor jou kan betekenen om vastgeroeste patronen in je wervelkolom te doorbreken? 
Bel voor een afspraak 0623312184

Contact